miércoles, 21 de mayo de 2014

El viatge de Darwin a través de Google Maps

Aquesta experiència que vull presentar es va dur a terme a l'escola San Félix de Candás (Astúries), l'any 2009. La van realitzar uns alumnes de 4t de primària de manera col·lavorativa i tot fent ús de la geolocalització amb Google Maps.

Primerament, els alumnes de l'escola van haver de documentar-se sobre el gran viatge que va fer Darwin arreu del món en busca de descobrir l'evolució de les espècies. Tot seguit van organitzar la informació trobada i van començar a geolocalitzar en el mapa aquells punts per on va passar Darwin. En els punts, els alumnes van afegir informació i fotografies sobre cada indret. A més, van gravar un arxiu d'audio que explica la història i que serveix com a presentació d'aquesta experiència.


Així doncs, amb aquesta iniciativa, els alumnes van poder veure i entendre d'una forma visual i localitzada el viatge de Charles Darwin arreu del món. Per tant, una de les primeres arèes curriculars que es treballen amb una dinàmica d'aquest tipus és l'àrea de Medi i, conseqüentment, com que s'utilitza una eina 2.0, també es treballa l'àrea de TIC o Informàtica. A més, val a dir que, a l'hora de redactar la informació de cada punt localitzat o gravar l'arxiu d'audio també es treballa l'expressió escrita i oral, per tant l'àrea de llengües també és present en aquesta activitat.

En relació a les competències, val a dir que en primer lloc, la competència per excelència que es pot desenvolupar amb una experiència com aquesta és la del Tractament de la informació i la Competència Digital ja que, utilitzant un recurs de la xarxa com és el Google Maps, han de desenvolupar una tasca que requereix la prèvia recerca i selecció d'informació. També es treballa la competència del Coneixement i interacció amb el món físic, ja que amb aquesta activitat els alumnes van poder conèixer una mica més com és el món, qui era Darwin i com va ser el seu viatge. Finalment, una altra competència que es treballa és la Competència comunicativa lingüística i audiovisual tenint en compte que els alumnes han d'escriure i parlar sobre la feina que estan fent.

Fent click AQUÍ podreu accedir a l'espai web de l'escola per tal de visualitzar l'experiència.

Com a futurs mestres, us la recomano, ja que es tracta d'una dinàmica molt completa que permet treballar diferents aspectes del currículum a partir d'un sol tema.

No hay comentarios:

Publicar un comentario